niedziela, 24 lutego 2013

Dziś podaję Wam ten sam przepis, który mogliście zobaczyć na Bomby-Cherry. Jest to spaghetti z dynią. Wiem, że sezon dyniowy mamy za sobą, ale na samą myśl o tym daniu ślinka cieknie mi z ust, a wspaniały zapach, który towarzyszy przyrządzaniu tego spaghetti od razu mi się przypomina! Jest ono tak proste, że nawet Ci z Was, którzy nie są dobrze zaznajomieni z kuchnią i gotowaniem z pewnością sobie z nim poradzą. A może wpisze się on na zawsze w wasze menu? Gorąco polecam na każdą porę roku! :)

Spaghetti z sosem dyniowym i parmezanem 
Potrzebujemy:
- ćwierć średniej wielkości cebuli,
- wydrążony miąższ z małej dyni,
- ok. 120 ml śmietanki 18%,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- masło (3-4 łyżki),
- parmezan. 

Jak to zrobić:

Cebulę kroimy drobno, dusimy na małym ogniu na roztopionym maśle do momentu, kiedy powoli będzie nabierać złocistego koloru. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ z dyni, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut (aż dynia zmięknie, a wokół będzie rozchodzić się wspaniały zapach :p). Po tym czasie wlewamy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy całość i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy. Podajemy gorący na talerzu, można przegryzać pomidorkami :) 




Do następnego
Ola :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz